Gižycko savivaldybės projekto „Lenkijos ir Lietuvos jaunimo mainai“ įgyvendinimas

   Liepos 5 d., sekmadienį, Gižycko bendruomenė turėjo galimybę pasveikinti svečius iš Lietuvos. Partnerius iš Trakų rajono jaunimo turizmo ir laisvalaikio centro – šešis ugdytinius kartu su vadovu Audriumi Kazlausku – atvykusius į Mozūriją įgyvendinti projektą, kuris skatina kultūrų dialogą, siekia sudaryti galimybes suburti abiejų šalių jaunus žmones, sutinkančius įgyvendinti švietimo ir turizmo programas. 

   Pradėta nuo atvykimo į viešbutį, dviračių įrangos paruošimo. Prieš pradedant dviračio žygius nuspręsta visiems susipažinti su svarbiausiais miesto ir apylinkių paminklais. Popietę miesto savivaldybėje svečius priėmėGižycko meras.

   Šis maršrutas, kuriuo keliavo septynias dienas abiejų tautų jaunimas, labai įdomus, jame yra daugybė istorinių miesto ir apylinkių lankytinų vietų: Bojeno tvirtovė – gynybinis įtvirtinimas, kryžiuočių pilis, Šv. Bruno – Gižycko globėjas, besisukantis tiltas – vienintelė tokio tipo rankiniu būdu valdoma konstrukcija Europoje ir vandens bokštas –garsėjantis įspūdingu vaizdu. Pučiant gaiviam vasaros vėjui aplankyti visi šie objektai. Diena pasibaigė bendru vizitu į Wolisko, bizonų rezervatą.

   Kitomis projekto dienomis jaunimas išvyko už Giżycko miesto ribų. Kelionės maršrute aplankyta: „Vilko guolis“ – buvusi Hitlerio būstinė, bažnyčia Kruklanki – istorinė evangelikų bažnyčia, pastatyta 1574 m., dabar Romos katalikų bažnyčia ir nukritusio tilto griuvėsiai– pastatyti apie 1908 m., t.y. anksčiau nei garsieji Stańczyki tiltai ir 1945 m. susprogdinti tuometinių gyventojų, kurie tikėjosi, kad tai sustabdys didžiulį sovietų plėšikavimą Mozūrijoje.

   Toliau maršrutas driekėsi į šiaurę, link Štynorto ir Mamereko. Štynorte aplankyti XVII amžiaus Lehndorffo rūmai, o Mamerkiuose – geriausiai išsilaikę, nepažeisti vokiečių bunkeriai iš Antrojo pasaulinio karo komplekso.

   Tokie susitikimai suteikia galimybę laisvu metu susipažinti su bendraamžiais ir jų kasdieniu gyvenimu, išmokti kalbą, kartu išstudijuoti partnerio šalies istoriją ir dabartį. Projektas įgyvendintas Gižycko mieste ir jo apylinkėse dviračių žygiais.

 

        Nuotraukos galerijoje